Thursday, December 11, 2008

interview?? (mengimbau kembali kisah silam ^_^)

hm...

interview...let me think first...

saja kubuka thread ni agar dpt kukongsi sedikit pengalaman yg mungkin berharga buat adik2 tersayang di luar sana...
adik?(huhu...terasa diri ini da tua la pulak..ahax!)

ok...camni cite dia...

mase keputusun SPM keluar la kan...dengan result yg alhamdulillah, agak memberangsangkan...

maka aku pn pi view ape2 scholarship kat

www.malaysia-scholarship.net

untuk pengetahuan adik2 sekalian(yg blom tau la..) lmn web ni mmg byk sgt info psl
scholarship...xrugi pn klu nak jenguk2...

then...kat newspaper pn rajen2 la tgk...

berkat usahaku..ade la minx beberapa scholarship

antaranya :
-FELDA HOLDINGS,
-UNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS(UTP),
-PEMODALAN NASIONAL BERHAD (PNB),
-MAJLIS AMANAH RAKYAT (MARA)

jgn risau...insyaAllah akak akan try terang satu persatu..(akak?ahax!)

1) FELDA HOLDINGS

-dapat kat newspaper... (TQ Tiqa..)
-download from tenet..print~isi borang.pos..
-pos pn da lewat..lusa tarikh tutop baru hntr pakai pos laju(jgn tiru aksi ini di rumah)
-alhamdulillah, diterima n pi la interview..
(buat pngetahuan korg, interview FELDA ade 2x...)
-saya lepas 1st interview, 2nd interview clash dgn utp...so akhirnya decide pilih utp setelah xleyh tukaq tarikhnya..
-end di situ..

-mse 1st interview, grouping...ade 2 sesi..

1st,dia tny sorg2..our profile, y did we choose this course, bla3...
2nd, dia ade bg dlm 7soklan(kalo x silap) in 1 paper..then korg pny group kene decide nak tjuk ape..bincang jap..then kene present...

actually..time tu dia ade bg kertas mahjong..then, bincang pny bincang,kitorg x perasan..
so, xsempat tulis pn..so, men bentang je..huhu~
saya kene tajuk sports(tajuk yg pling x disukai..pny la doa moga2 x dpt sports, tapi almaklumlah, my group sumenya laki n im da only gurl..tu la..sape suruh pilih group 1..)

mase present tu yg pnting kene confident...walaopn ilmu di dada tntg sukan x byk sgt..tp bantai ckp je la...huhu..

yg beznya, dia bg duit RM50 pada calon2..huhu...tp pi jb..habis duit kat tol n minyak
(yg habis duit ayah..xpe..hehe)

ha..satu lagi, mase tu dia x minx resume, tp saya just bagi jek kat diorg..coz da wat n bawak penat2 kan...mesti la nak tunjuk kat diorg effort kita..huhu

2)UNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS(UTP)

-huhu..bila dpt ni..seronok yg amat...bukan senang nak dpt..even my friend yg dpt 12A pn xdpt..
-tgk nasib la kot..
-ade educamp
-ade dlm 4test(if im not mistaken)
-iq test
-psychology test
(tapi yg penting ada satu je yg smpat jwb sume, 3 test lagik x sempat abes..
mmg agak susah ar)
tapi xpe...korg boley buwat pny...jgn riso..!

then, ade 2 interview yg dipggil assessment...
individual n grouping

n lagi skali...dpt sports!!uwa!!cam nak nanges pn ade...sume yg diramal kluo x kluo...
isk3!

skali lagi, men perah otak...

tp krn mnunggu lama sgt di ruang menunggu smpai bosan..haha~

bila msuk tu, sperti biase, greet diorg, klu yg bole salam tu salam la...

then, jwb la ape2 yg dia tny...

Bila diorg soh bentangkan, ckp je ape yg korg da wat...ckp ngan konfident tp jgn overdose plak...

satu soaljawab yg agak kelakar bg saye adalah bila sy syor agar kerajaan bg peruntukan yg lebih dlm bidang sukan..mcm2 idea yg kluar..agak exxagerate jugak la...

"Kat mana kerajaan nak dpt duit tu?"pegawai tu tny.

"Kerajaan Malaysia mmg dah kaya(banyak duit)...Guna je duit tu,"(ayat yg lebih kurang)
dengan selambanya saya jawab...ahax!sukati je..

then, mase group interview, kene pandai tonjolkan diri n make it fair...
jgn korg je yg berckp..bg ruang utk kwn2 anda memberikan pendapat mereka...

alhamdulillah...utp pun dpt...mmg x sgka coz rasa mcm x wat all out tyme tu...
rezeki yg Allah nak bg, kite terima je la(walopn sy x amik...haha)

3) PEMODALAN NASIONAL BERHAD (PNB)

-aha..yg ni...dah siap awl2 da..tinggl nak pos jek..
cuma x jumpa tarikh tutup..so, melambat2kan la urusan pos tu...
then, bila rase nak pos, pos je la...
sekali rupa2nya da tutup..(tu pun taw drpd kawan kat UTP..)
katanya susah jugak..
wallahua'lam~

4) MAJLIS AMANAH RAKYAT (MARA)

-yg ni mase tu tataw nak pilih mara or jpa...tp bila pikir mara xyah terikat kerja, so...
sy pn mengambil keputusn utk amek mara...
-mara..hurm~wat kat uniKL..uni yg byk floor..sgt2 byk..nak naik lif kene tunggu lama sgt...
xbesh..huhu...
-alhamdulillah dpt interviewer yg okey...soklan2 yg biasa ditny..xde nak out of topic...
ade certain kwn diorg borak2 kosong je..tp dapat..rezki la tu...

ade satu lagi yg menarik minat...PPC (PROGRAM PELAJAR CEMERLANG) under KPM..
tapi, bila nak amek da tutup da...
camni citenye...mase pi econsave, terjumpe kaunselor Convent..kawan ayah
then, dia tau result saya okey..so, dia cdgkn amek tu..
blom pn dia trgkan sy bitaw sy x minat jadik cekgu...
then, ntah drpd mana ade sorg kwn ni terangkn(dengan agak bersungguh2..haha!) yg PPC ni bguih la...dia promote uni dia skali..kalo x silap uni of sheffield..ahax(jgn mara ha~)
time tu baru la rase cambest jek program nih..
tu la, mula2 sape suro sombong sgt..
dush! kan da kene sekali...

okay....lps da trgkan mn2 scholarship yg saya tau..skrg for da tips...huhu..~rasenye korg da bace kat lmn2 web yg lg arif tntg ni..tp xpela..saje nak share(sharing is friendshipping..remember? ^_~)

nak pakai ape??
-
kemas
-bagi perempuan (baju kurung is da best)-tutup aurah..kan manis gitu..hehe~
-bagi laki ( pakai la smart2) jgn selekeh sudey~
-kalau yg nak pakai coat pn cambest..nampak berkaliber gitu
-berkasut
-bersih

ape yg kene bawak?
-dokumen2 yg dinyatakan dlm borang tuh
-ic
-gambar(kot2 dia nak frame ke..hehe)spare je...xsalah pn..
-resume
-sijil2 yg ori
-buku nota(klu group pny interview, make sure korg amek note)
-pensel or pen

camne nak msuk ni?xkan nak redah je?
relax je..xusah kalut2..
-kalau yg islam tu sebelum masuk baca la basmallah(bismillah)
doa la byk..lembutkan hati interviewer..bagi dia terima kita
-then ketuk pintu, bagi salam..
-masukla guna kaki kanan
-then, salam diorg (if mahram kita-yg xley kawen ngan kita)
-kalau diorg soh duduk, baru duduk..dudukla dgn sopan..
-ckp dgn confident,jgn takut2, just be yourself
-jaga etika ketika berbicara..
-sebelum keluar ckpla time kasih, bagi salam
-anggap interviewer tu mcm kawan kite je..tp jgn lebih2 pulak(tu utk hilangkan nervous jek)

igt....always senyum...
senyum tu kan sedekah..dpt menyejukkan mata2 yg memandang~
xde ruginye...

kalau da dpt tu, buatla sujud syukur tanda time kaseh kite pada Tuhan yg da bg kite rezki ini..scholarship ni bukannye sengget dua...nak2 yg pegi overseas..
byk sgt wang yg dibelanjakan just tok korg..

so, good luck!
all da best!!
smoga info2 ni membantu..hoho
sape yang nak tny bole dtg kat kaunter pertanyaan..eh,silap..
bole bagi komen kat bwh tu..
insyaAllah kalau saya bole tolong, saya tolong...


cite QTI yg xabes lagik..

kalau td pasal pertemuanku dengan seorang muslimah...
sekarang, aku ingin berkongsi cerita tntg QTI ku...

Dalam pukul 11 lebih, semasa aku berbual-bual dengan salah seorang rakanku (ex-tuitionmate)
ku terdengar namaku dipanggil-panggil..
Aku pun make sure mmg namaku disebut coz klu salah takut malu la pulak kan...
huhu~

Masuk je keta, aku beri salam pada encik tester tu...
Then, mcm biase, betulkan seat, mirror, then pakai tali pinggang...
aku kene tegur coz x tutup tingkap..excited sgt kot.ahax..(nervous gak actually~)

dengan bacaan basmallah...aku pun pijak clutch, msuk gear, then turunkan handbreak..

waktu lampu merah, aku telah makan jalan tmpt motosikal..so, encik tu tegur la aq..
dia kata tyme ni xpe..nnti klu jpj dia amek kira tu sume..

aku hny mengangguk smbil mngucapkan time kaseh coz dia btaw mn yg silap

then, waktu kat dpn jpj tu enjin mati coz aq x imbangkan clutch n minyak..
almaklumlah kete baru..aku biase pakai kete lame...
rupanya dia kene tekan lebih sikit..
Encik tu kate aq takut sgt nak tekan minyak..huhu~

dia kate test jpj 2x batal...alhamdulillah sepanjang test, kete tu hny mati skali jek..

ade satu masa tu aq kate kat encik tu..

"xpe encik, kalau saya salah..tegur jek..saya x kesah."

"Sebenarnya sy x leh tegur awk ni..saya cuma perhati je.."

'La ye ke?buat malu je..tu la...peramah sgt..huhu' hatiku berkata2.

tiba2, waktu tgh syok2 bawak tu..lagu ruang rindu pun berkumandang~

"Nanti test jpj, hp tlg off or silentkan ye? klu xleyh msuk test"

"Owh..okay..."

Waktu abes tu...aku tny camne?

dia angguk perlahan sambil btaw yg aku lulus..

"Em, bole sy taw berapa markah saya?"

"Nanti awk tny pengajar awk ye?"

adeh..kene lagi sekali..

Aku hny mengangguk sambil mengucapkan time kaseh dan salam sebelum keluar daripada
perut kancil tu...

Walopn ade teguran sikit2, kita jgn la cepat melatah...
Teguran2 spt ni sgt bagus utk kita coz ia membantu perbaiki skill dan kelemahan diri...

Daripada kita melakukan sesuatu yg btul tapi sbnrnya kita xtaw pn ape yg salah...
Kiranya kita x melakukan kesalahan..then, waktu test jpj baru taw..xke naya...

mcm tu jugak dengan kehidupan kita sehari2...

Setiap yg terjadi ada hikmahnya..

Tak perlula kita tarik muka masam or muncung sedepa(ayat feveret.huhu)...
Sebaliknya, kita perlu berterima kasih coz atleast dia nak jugak bagi tunjuk ajar pd kita..
Klu dia wat dono je? tak ke naya kita dibuatnya????
lemas di lautan kebingungan..(exxagerated la pulak..ahax)

so, kepada pakcik2 yg da byk menabur bakti, time kasih la byk2..
jasamu akan kukenang~insyaAllah...

(jangan lupa doakan test jpj utk saya ye?insyaAllah 22hb nih)
kalau boleh, dapat lesen P be4 nek cuti..xyah nak riso2 dah...

alhamdulillah ^_^

salam alaik!

cuba teka wat is my QTI result?!

em..

rase2????

alhamdulillah...

saye lulus!!!

wah...seronok bangat deh!!

penantianku selama beberapa jam sebelum QTI (walaupun agak membosankan)

berbaloi juga akhirnya...

huhu,...

ada hikmahnya juga aku menunggu lama di situ..

dapat juga aku menjalin ukhuwah dengan seorang ukht...

profile : -berpurdah
-menetap di Melaka
-25 tahun

aku mmg nak sgt tegur dia..nak tny camne dia boleh tergerak hati nak pakai purdah ni sume

tapi takut2 gak la..

"Assalamualaikum"

aku menghulurkan salam tanda perkenalan...

alhamdulillah...ukhti itu menunjukkan tnda2 positive

daripada sinar anak matanya, dia juga gembira utk berbual dgnku..(ke aku jek yg perasan?huhu..)

mula2, aku tny dia blaja ape, dok kat mana,sekadar berbasa-basi je la....

lps tu...sepi jek..~yg terdengar hanyalah bunyi drpd televisyen di hadapan kami...

rancangannya sgt membosankan...dengan penampilan seorang artis yg memakai gaun atas lutut..

aurat sesama perempuan islam : PUSAT HINGGA LUTUT

sakit mata aku memandangnya....sakit lagi hati memikul dosanya..huhu...

mmg da fesyen skrg..artis suma nak tayang lutut...ish3x(geleng2 pale)

semoga diberi hidayah hendaknya..ameen~

okay, back to da topic....

" Akak ni sejak bila pakai purdah?" aku memberanikan diri bertanya...

"Starting tahun ni...Akak ni sepatutnya dah lama berpurdah..cuma belum dpt hidayah drpd Allah masa tu..coz akak belajo Quran..."

"Oh~"

" Akak beli kat mana ye purdah ni?"

"ni bukan akak yg beli...akak ade carik jugak.tapi susah nak jumpa...Purdah ni kakak ipar akak yg bagi...Apelagi, akak pn pakai la..ye la, hidayah bukan dtg sekali.Akak dapat, akak terus grab da chance."

"Seronoknya tgk orang berpurdah ni..Saya jelez betul.." Aku memberikan senyuman manis kepadanya...
"Saya teringin nak pakai purdah..tapi ..entahla.."

"Akak pakai purdah ni pun sebab dapat sokongann daripada ayah & kakak ipar... mak akak mula2 tak bagi pakai sebab takut akak tak istiqamah..Dia takut kalau2 akak dapat suami biasa, dah tak ajar agama lagi, then akak balik pakai tudung biasa..tapi lama2, mak akak da faham n yakin dengan akak."

"Baguslah kalau mcm tu..mcm saye ni....Mak saya pn x bagi pakai coz takut skrg ni kan byk ilmu agama islam yg salah fahamannya.. Dia takut tersesat..lebih kurang mcm tu la...then, sy pun amik coz ADFP n nak pi US nnti...kat INTEC tu setakat ni blom ade org yg pakai purdah.."

"Betulla tu..Setiap mak ade reasonnya yg tersendiri kalau dia melarang.. Dia ade prinsipnya..

Cuba slow talk dengan dia... Akak ni pun x terus pakai...Akak mula slow2.start from da very bottom..mula2, akak pakai baju kurung dengan tudung biasa, then akak pakai baju kurung dan tudung labuh..baru la akak pakai purdah.."

"Saya pun ada pesan kat kawan saya di UK..Dia nanti pi Mesir.So, saya minta tolong dia belikan untuk saya..huhu."

"Semoga suatu hari nanti saya dapat ikut jejak langkah akak.."

"Semoga.InsyaAllah..Ameen~"

"Ameen~"

Inilah antara isi perbualan kami...Kami sempat bertukar nombor telefon sebagai penghubung ukhwah kami...Dalam hati, aku berdoa semoga ukhwah ini x berhenti setakat di sini sahaja...

Hm...bilalah aku dapat jadi seperti muslimah ini...

(Semoga aku dapat menjadikan purdah sebagai pakaianku sebelum aku menutup mata buat selama-lamanya...insyaAllah~)

Wednesday, December 10, 2008

25 NASIHAT LUQMANUL HAKIM

Semalam sambil lepak2 kat bilik, aku saja belek2 majalah MIDI keluaran Jun 2008. Ternampak 1 artikel yang menarik..
Moga dapat kita kongsi together2..huhu~(bak kate dak ADFP, sharing is friendshipping..ahax!)

"Hai anakku : Ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya. bila engkau ingin selamat, agar tidak karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yang bernama TAQWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKAL kepada ALLAH."

"Orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan daripada Allah. Orang yang insaf dan sedar setelah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemuliaan sari Allah jua."

"Hai anakku; orang yang merasa dirinya hina danrendah diri dalam beribadat dan taat kepada ALLAH, maka dia tawaduk kepada ALLAH, dia akan lebih dekat dengan ALLAH dan selalu berusaha menhindarkan maksiat."

"Hai anakku; seandainya ibu bapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marah ibu bapamu adalah bagaikan baja bagi tanam-tanaman."

"Jauhkan dirimu daripada berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam."

"Dan selalulah berharap kepada ALLAH tentang sesuatu yang menyebabkan untuk tidak menderhaka kepada ALLAH. Takutlah kepada ALLAH dengan sebenar-benar takut(taqwa), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmatNYA."

"Hai anakku; seorang pendusta akan hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seorang yang rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamun hal-hal yang tidak benar. Ketahuilah, memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yangt tidak mahu mengerti."

"Hai anakku; engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih lagi daripada semua itu, adalah bila mana engkau mempunyai tetangga(jiran) yang jahat."

"Hai anakku; janganlah engkau mengirimkan orang yang bodoh sebagai utusan. Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah sahaja yang layak menjadi utusan."

"Jauhilah sifat dusta, sebab dusta itu mudah dilakukan, bagaikan memakan daging burung."

"Hai anakku; bila engkau mempunyai dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah untuk menziarahi orang mati, sebab ia akan mengingatkanmu kepada kampung akhirat sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja."

"Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan, kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing sahaja."

"Hai anakku; janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan sahaja pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan."

"Makanlah makananmu bersama-sama dengan orang yang taqwa dan musyawarahlah urusanmu dengan para alim ulama dengan cara meminta nasihat dari mereka."

"Hai anakku; bukanlah satu kebaikan namanya bila mana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya. Hal iti tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu bakar, maka setelah banyak ia tidak mampu memikulnya, padahal ia masih mahu menambahkannya."

Hai anakku; bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah. Bila mana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkanmu, maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati-hatilah."

"Selalulah baik tutur kata dan halus budi bahasamu serta manis wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga."

"Hai anakku; bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun, biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu."

"Jadikanlah dirimu dalam segala tingkah laku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian atau mengharap sanjungan orang lain kerana itu adalah sifat riak yang akan mendatangkan cela pada dirimu."

"Hai anakku; janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan oleh dunia sahaja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan dunianya."

"Hai anakku; usahakanlah agar mulutmu jangan mengeluarkan kata-kata yang busuk dan kotor serta kasar, kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah agar bicaramu mendatangkan manfaat begi orang lain."

"Hai anakku; jangan;ah engkau mudah ketawa kalau bukan kerana sesuatu yang menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti, janganlah engkau bertanya sesuatu yang tidak ada guna bagimu, janganlah mensia-siakan hartamu."

"Barangsiapa yang penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun, dan sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal."

"hai anakku; bergaullah rapat dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cajaya hikmah dari mutiara katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan."

"Hai anakku; ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yang selebihnya untuk bekalan akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat bebat orang lain. Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini setelah meneguk habis airnya kerana sesungguhnya engkau makan dan pakai itu adalah tanak belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka, kelak akan membinasakan dirimu."

QTI???

tinggal beberapa jam lagi sebelum ujian QTI...

klu lps QTI, insyaAllah test jpj next week.

mohon doanya ya rakan2ku sekalian..

syukran=)

mayat lg rajin baca quran dari kite..

salam...
posting kali ni cambest..
aku dpt drpd email ex-maahad=)
smoga kite dpt ambil pngjrn drpdnya..insyaAllah~

MAYAT BACA YASIN..

"Ini adalah cerita benar yang telah diceritakan oleh
pelajar-pelajar Malaysia di Arab Saudi.. Peristiwa ini baru
saja berlaku dan disahkan benar oleh Ustaz Halim
Naser....penceramah bebas yang amat terkemuka di Malaysia
.Ceritanya begini.. Pada suatu hari di musim haji yang
lepas, pelajar Malaysia yang sama-sama menunaikan haji telah
mengikut seorang arab untuk mengebumikan mayat seorang yang
meninggal dunia pada musim haji.



Makam tersebut terletak di Ma'la....tempat pengebumian para
jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah.... Cara yang
mereka kebumikan mayat ialah dengan cara meninggalkan mayat
dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk kira-kira
lapan bulan. selepas lapan bulan, lubang itu akan dibuka
semula untuk mengebumikan mayat yang baru. Pada hari
tersebut, apabila satu lubang dibuka untuk mengebumikan
mayat yang baru, orang arab tersebut bertempiaran lari
kerana dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti
kebiasaannya.



Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam
kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas. Hasilnya
dia mendapati memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat
tersebut sedang membaca Al Quran, dan Al Quran tersebut
memang yang asli. Selepas dilihat seterusnya. ayat Quran
yang terbuka ialah Surah Yasin. Satu lagi perkara ialah
mayat tersebut tidak reput dan kain yang membalutinya juga
tidak reput. Yang reput hanyalah kapas yang diletakkan di
antara mayat dengan kain kapan (kain ehram).



Setelah dibuat kajian, rupa-rupanya mayat tersebut ialah
mayat seorang negro yang kerjanya ialah membersihkan
Baitullah daripada tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain
selain daripada membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air
zam-zam. Jika tiada tumpahan , dia kan duduk di satu sudut
Baitullah dan membaca Surah Yasin. Itulah kelebihanya bagi
orang yang berbakti ke jalan Allah... Inilah yang membuatkan
aku semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah....

Selepas peristiwa itu, lubang kubur itu pun di patri dan
ditandakan agar tiada mayat lagi yang akan dikebumikan di
situ..... " sumber renungan kita. Inilah bukti akan
janji-janji Allah pada hambaNya yang taat dan ikhlas bekerja
keranaNya.

p/s : Subhanallah!Mayat pn bace Yassin...Kalau kite yg masih bernafas ni x
amalkan yassin wat malu jek...
(pesanan buat diriku juga..isk3!)

Sunday, December 7, 2008

salam aidiladha~ ^_^



salam...

selamat menyambut hari raya aidiladha buat rakanku sekalian...



semoga hari raya kali bukan yg kali terakhir buat kita semua..

insyaAllah..~

di sini disertakan Panduan Solat Hari Raya..

Moga ianya berguna buat kita semua..insyaAllah =)

Solat

1. Diriwayatkan dari Abu Said, ia berkata : Adalah Nabi (S.A.W.). pada hari raya Aidilfitri dan Aidiladha keluar ke mushalla ( padang untuk solat ), maka pertama yang beliau kerjakan adalah solat, kemudian setelah selesai beliau berdiri menghadap kepada manusia sedang manusia masih duduk tertib pada Saf mereka, lalu beliau memberi nasihat dan wasiat (khutbah ) apabila beliau hendak mengutus tentera atau ingin memerintahkan sesuatu yang telah beliau putuskan, beliau perintahkan setelah selesai beliau pergi. (H.R. : Al-Bukhary dan Muslim )

2. Telah berkata Jaabir (R.A.): Saya menyaksikan solat 'ied bersama Nabi (S.A.W.). Beliau memulai solat sebelum khutbah tanpa azan dan tanpa iqamah, setelah selesai beliau berdiri bertekan atas Bilal, lalu memerintahkan manusia supaya bertaqwa kepada Allah, mendorong mereka untuk taat, menasihati manusia dan memperingatkan mereka, setelah selesai beliau turun mendatangi saf wanita dan selanjutnya beliau memperingatkan mereka. (H.R : Muslim )

3. Diriwayatkan dari Ibnu Umar (R.A.). ia berkata : Umar mendapati pakaian tebal dari sutera yang dijual, lalu beliau mengambilnya dan membawa kepada Rasulullah (S.A.W.). lalu berkata : Ya Rasulullah belilah pakaian ini dan berhiaslah dengannya untuk hari raya dan untuk menerima utusan. Maka beliaupun menjawab : Sesungguhnya pakaian ini adalah bagian orang-orang yang tidak punya bagian di akhirat (yakni orang kafir).
( H.R Bukhary dan Muslim )

4. Diriwayatkan dari Ummu 'Atiyah (R.A.). ia berkata : Rasulullah (S.A.W.). memerintahkan kami keluar pada Aidilfitri dan Aidiladha semua gadis-gadis, wanita-wanita yang haid, wanita-wanita yang tinggal dalam kamarnya. Adapun wanita yang sedang haid mengasingkan diri dari mushalla (tempat solat 'ied ), mereka meyaksikan kebaikan dan mendengarkan dakwah kaum muslimin (mendengarkan khutbah ). Saya berkata : Yaa Rasulullah bagaimana dengan kami yang tidak mempunyai jilbab? Beliau bersabda: Supaya saudaaranya meminjamkan kepadanya dari jilbabnya. (H.R : Jama'ah)

5. Diriwayatkan dari Anas bin Malik (R.A.). ia berkata : Adalah Nabi (S.A.W.). Tidak berangkat menuju mushalla kecuali beliau memakan beberapa biji kurma, dan beliau memakannya dalam jumlah bilangan ganjil. (H.R. : Al-Bukhary dan Muslim )

6. Diriwayatkan dari Burayaidah (R.A.). ia berkata : Adalah Nabi (S.A.W.) keluar untuk solat Aidilfitri sehingga makan terlebih dahulu dan tidak makan pada solat Aidiladha sehingga beliau kembali dari solat 'ied. ( H.R : Ibnu Majah, At-Tirmidzi dan Ahmad)

7. Diriwayatkan dari Ibnu Abbas (R.A.). ia berkata : Bahwasanya Nabi (S.A.W.). keluar untuk solat Aidilfitri dua raka'at, tidak solat sunah sebelumnya dan tidak pula sesudahnya. (H.R : Bukhary dan Muslim )

8. Diriwayatkan dari Jaabir (R.A.). ia berkata : Adalah Nabi (S.A.W.) apabila keluar untuk solat 'ied ke mushalla, beliau menyelisihkan jalan (yakni waktu berangkat melalui satu jalan dan waktu kembali melalui jalan yang lain ). (H.R : Bukhary )

9. Diriwayatkan dari Yazid bin Khumair Arrahbiyyi (R.A.). ia berkata : Sesungguhnya Abdullah bin Busri seorang sahabat nabi (S.A.W.). keluar bersama manusia untuk solat Aidilfitri atau Aidiladha, maka beliau mengingkari keterlambatan imam, lalu berkata : Sesungguhnya kami dahulu ( pada zaman Nabi (S.A.W.) pada jam-jam seperti ini sudah selesai mengerjakan solat 'ied. Pada waktu ia berkata demikian adalah pada solat Dhuha. (H.R. : Abu Daud dan Ibnu Majah)

10. Diriwayatkan dari Abi Umair bin Anas, diriwayatkan dari seora)ng pamannya dari golongan Anshar, ia berkata: Mereka berkata: Karena tertutup awan maka tidak terlihat oleh kami hilal Syawal, maka pada pagi harinya kami masih tetap puasa, kemudian datanglah satu kafilah berkendaraan di akhir siang, mereka bersaksi di hadapan asulullah (S.A.W.).bahawa mereka kelmarin melihat hilal. Maka Rasulullah (S.A.W.). memerintahkan semua manusia ( ummat Islam ) agar berbuka pada hari itu dan keluar menunaikan solat 'ied pada hari esoknya. (H.R. : Lima kecuali At-Tirmidzi)


11. Diriwayatkan dari Azzuhri, ia berkata : Adalah manusia (para sahabat) bertakbir pada hari raya ketika mereka keluar dari rumah-rumah mereka menuju tempat solat 'ied sampai mereka tiba di mushalla ( tempat solat 'ied ) dan terus bertakbir sampai imam datang, apabila imam telah datang, mereka diam dan apabila imam bertakbir maka merekapun ikut bertakbir. (H.R.: Ibnu Abi Syaibah)

12. Diriwayatkan bahawa Ibnu Mas'ud (R.A.). bertakbir pada hari-hari tasyriq dengan lafadz sbb: (artinya): Allah maha besar, Allah maha besar, tidak ada Illah melainkan Allah dan Allah maha besar, Allah maha besar dan bagiNya segala puji. (H.R. Ibnu Abi Syaibah dengan sanad shahih )

13. Diriwayatkan dari Amru bin Syu'aib, dari ayahnya, dari neneknya, ia berkata : Sesungguhnya Nabi (S.A.W.). bertakbir pada solat 'ied dua belas kali takbir. dalam raka'at pertama tujuh kali takbir dan pada raka'at yang kedua lima kali takbir dan tidak solat sunnah sebelumnya dan juga sesudahnya. (H.R. : Amad dan Ibnu Majah )

14. Diriwayatkan dari Samuroh, ia berkata: Adalah Nabi (S.A.W.). dalam solat kedua hari raya beliau membaca: Sabihisma rabbikal A'la dan hal ataka haditsul ghosiah. (H.R. : Ahmad )

15. Diriwayatkan dari Abu Waqid Allaitsi, ia berkata : Umar bin Khaththab telah menanyakan kepadaku tentang apa yang dibaca oleh Nabi (S.A.W.). Waktu solat 'ied . Aku menjawab : beliau membaca surah (qtarabatissa' ah ) dan ( Qaaf walqur'anul majid). (H.R. : Muslim )

16. Diriwayatkan dari Zaid bin Arqom (R.A.). ia berkata : Nabi (S.A.W.). Mendirikan solat 'ied, kemudian beliau memberikan ruhkshah / kemudahan dalam menunaikan solat Jumaat, kemudian beliau bersabda : Barang siapa yang mahu solat Jumaat, maka kerjakanlah. (H.R. : Imam yang lima kecuali At-Tirmidzi )

17. Diriwayatkan dari Abu Hurairah (R.A.). bahwasanya Nabi (S.A.W.). bersabda pada hari kamu ini, telah berkumpul dua hari raya (hari Jumaat dan hari raya), maka barang siapa yang suka solat Jum'at, maka solatnya diberi pahala sedang kami akan melaksanakan solat Jum'at. (H.R: Abu Daud )

KESIMPULAN

Hadits-hadits tersebut memberi pelajaran kepada kita tentang adab-adab solat hari raya sbb : Pakaian pada saat mendirikan solat kedua hari raya disunnahkan memakai pakaian yang paling bagus. (Dalil: 3 )



Makan

a. Sebelum berangkat solat Aidilfitri disunnahkan makan terlebih dahulu, jika terdapat beberapa butir kurma, jika tidak ada maka makanan apa saja.

b. Sebaliknya pada Aidiladha, disunahkan tidak makan terlebih dahulu sampai selesai solat Aidiladha. (Dalil: 5 dan 6 )

Mendengungkan takbir

a. Pada hari raya Aidilfitri, takbir didengungkan sejak keluar dari rumah menuju ke tempat solat dan sesampainya di tempat solat terus dilanjutkan takbir didengungkan sampai solat dimulai. (Dalil : 11 )

b. Pada hari raya Aidiladha, takbir boleh didengungkan sejak Shubuh hari Arafah (9 Dzul Hijjah ) hingga akhir hari tasyriq ( 13 Dzulhijjah ). (Dalil: 12)

Jalan yang dilalui Disunnahkan membedakan jalan yang dilalui waktu berangkat solat hari raya dengan jalan yang dilalui di waktu pulang dari solat 'ied ( yakni waktu berangkat melalui satu jalan, sedang waktu pulang melalui jalan yang lain ). (Dalil: 8 )

Bila terlambat mengetahui tibanya hari raya Apabila datangnya berita tibanya hari raya sudah tengah hari atau petang hari, maka hari itu diwajibkan berbuka sedang pelaksanaan solat hari raya dilakukan pada hari esoknya. (Dalil : 10 )

Yang menghadiri solat sunat Hari Raya

Solat 'ied disunnahkan untuk dihadiri oleh orang dewasa, baik lelaki maupun wanita, baik wanita yang suci dari haid maupun wanita yang sedang haid dan juga kanak-kanak baik laki-laki maupun wanita. Wanita yang sedang haid tidak ikut solat, tetapi hadir untuk mendengarkan khutbah 'ied. (Dalil: 4 )



Tempat solat sunat Hari Raya

Solat 'ied lebih afdhal (utama) diadakan di mushalla iaitu suatu padang yang di sediakan untuk solat 'ied, kecuali ada uzur hujan maka solat diadakan di masjid. Mengadakan solat 'ied di masjid pada hal tidak ada hujan sementara lapangan (padang ) tersedia, maka ini kurang afdhal karena menyelisihi amalan Rasulullah (S.A.W.). yang selalu mengadakan solat 'ied di mushalla (padang tempat solat ), kecuali sekali dua kali beliau mengadakan di masjid karena hujan. (Dalil: 1 dan 8 )

Cara solat sunat Hari Raya

a. solat 'ied dua rakaat, tanpa azan dan iqamah dan tanpa solat sunnah sebelumnya dan sesudahnya. (Dalil: 1,2 dan 7 )

b. Pada rakaat pertama setelah takbiratul ihraam sebelum membaca Al-Fatihah, ditambah 7 kali takbir. Sedang pada raka'at yang kedua sebelum membaca Al-Fatihah dengan takbir lima kali. (Dalil: 13 )

c. Setelah membaca Fatihah pada rakaat pertama di sunnahkan membaca surah (sabihisma rabbikal a'la/surat ke 87 ) atau surat iqtarabatissa' ah / surat ke 54 ). Dan setelah membaca Al-Fatihah pada raka'at yang kedua disunnahkan membaca surat (Hal Ataka Haditsul Ghaasyiyah/surat ke 88 ) atau membaca surat (Qaaf walqur'anul majid/surat ke 50 ).(Dalil : 15)

d. Setelah selesai solat, imam berdiri menghadap makmum dan berkhutbah memberi nasihat-nasihat dan wasiat-wasiat, atau perintah-perintah penting.

e. Khutbah hari raya ini boleh diadakan khusus untuk laki-laki kemudian khusus untuk wanita.

f. Khutbah hari raya ini tidak diselingi duduk. (Dalil: 1 dan 2 )

Waktu solat

Solat 'ied diadakan setelah matahari naik, tetapi sebelum masuk waktu solat Dhuha. (Dalil: 9 )

Hari raya jatuh pada hari Jum'at. Bila hari raya jatuh pada hari Jum'at, maka solat Jum'at menjadi sunnah, boleh diadakan dan boleh tidak, tetapi untuk pemuka umat atau imam masjid jami' sebaiknya tetap mengadakan solat Jum'at. (dalil: 16 dan 17 )

dipetik daripada www.iluvislam.com




Saturday, December 6, 2008

=)

alhamdulillah...

setelah aku mengajar zamir, serasa seperti separuh drpd masalahku hilang
dibawa angin kipas(krn aku belajar di dalam rumah, bukan di luar... ;p )

mungkin kerana aku mengorbankan masa bersedihku untuk mengajar ,
maka Allah meringankan bebanku..

Orang yg menolong di jalan Allah, nescaya Allah akan menolongnya aite?..
menuntut ilmu itu juga merupakan suatu jihad..

tolabal ilmi faridotan a'la kulli muslim
(menuntut ilmu diwajibkan atas setiap muslim)
so, ape2 yg berkaitan dgn ilmu selagi x memudaratkan dan memberi manfaat
dikira menolong dlm agama Allah...
betapa mudahnya beroleh pahala jika semuanya dilakukan dgn ikhlas..

namun, yg ikhlas itulah yg sukar digapai manusia..

semoga kita semua tergolong dlm golongan mukhlisin (org2 yg ikhlas)
insyaAllah..ameen~

~

Aku telah menjerat diriku sendiri.

Kerana gerun dan khuatir jika ia menimbulkan dosa
maka aku berusaha menyingkirkannya daripada hidupku.

Bukan menyingkir orangnya..
cuma perasaanku shj
kerana mereka yg memutuskan silaturrahim tidak dijanjikan syurga bagiNya..

aku sedih?
innallaha maa'na..
aku tau..
cuma mungkin akan memakan sedikit waktu untuk mengubatinya..
aku hanyalah insan yang lemah
kumohon keampunanMu ya Ghaffar..

" Jika seorg hamba menahan keinginannya dari sesuatu yg haram (krn Allah) maka Allah akan memberikan sesuatu yg diingini itu mngikut jalan yg halal"

Berkata Umar Abdul Aziz ‘Allah tidak memberi kenikmatan kepada seseorang hambaNya dengan suatu kenikmatan kemudian Dia mengambil kenikmatan itu daripadanya. Lalu digantikanNya dengan kesabaran, melainkan apa yang dijadikan ganti itu lebih baik daripada apa yang diambilnya.’

‘Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata ‘kami beriman’ sedangkan mereka tidak diuji (dengan sesuatu ujian) ‘– (Surah al-Ankabuut ;2)

Usah ditangisi apa yg bukan milikku~

kesedihan yang melanda~

hurm..

aku xtaw nape akhir2 ni rase sedih sgt..
(actually i know why, but i cant tell u..)

i'm not in the mood of teaching right now but my student (zamir-form4) needs me..
dia nak blajo harini..

sememangnya aq da berjanji dgnnya..
cuma smlm dia msg if aku bz this week then tuition next week je..

aku setuju...
tapi mungkin jwpn yg kuberi kurang jelas

lagipun, kesungguhannya utk menuntut ilmu dariku boleh dikatakan
respon yg positif..
aku sepatutnya merasa gembira..

semoga aku dapat membimbing dan mengajarnya lebih baik sebentar lagi.~
ameen..

Driving

Pakcik M merupakan sifu keretaku yg telah diupah oleh ayahku…

Itulah kebiasaan yg aku lihat di sini…

Tujuannya agar dpt memudahkan pelajar utk berurusan dengan syarikat memandu.

Semalam, buat pertama kalinya aku berguru dengan org lain…

Keretanya pun baru…

Mula2, aku buat jalan di luar…

Ada tips2 baru yg aku dapat…

Antaranya perlu ikut line putih n bila masanya perlu dinyalakan signal

Mungkin pakcik M terlupa utk memberitahuku.

Almaklumlah baru pertama kali aku ikut jln jpj dengan pakcik M

Menggunakan kereta baru membuatkan aku kurang selesa..

Huhu…

Mungkin kerana aku tak biasa dengan kereta itu…

Ini kerana kereta pakcik M kereta lama..dah agak uzur..

Jadi, aku lebih selesa dgn kereta itu..kerana sudah biasa

So, bila guna kereta pakcik yg satu lg ni asyik nak mati je…

Lagi2 bila kat traffic light..

Dia kata tekan minyak dulu baru angkat clutch pelan2

Hoho~ aku tkut sgt nak tekan minyak…itu komennya…

Bila try utk parking pula..dia membiarkan aku melakukannya

Nafsi2(sorg2)…dah la x pernah2 wat sorg2

Huh~!

Aku cuba melakukan yg terbaik.

Org da beri kepercayaan, xkan kita nak hampakan..

Tyme parking..semuanya berjalan dengan lancar…

Alhamdulillah…

Tp..tiba waktu keluar drpd petak parking itu..

Side mirror terlanggar palang..

Palang tu pon jatuh…

Kerana rasa terkejut yg amat sgt

(kerana aku belum pernah menjatuhkannya lagi)

jadinya aku terlopong smbil menutup mulut

(serius..xtipu..)

Padahal di depan sudah ada palang2 yg tersusun rapi menanti

Alhamdulillah, dgn pertolongan dariNya, aku sempat membrek..

Huh….

Tak lama tu pakcik tu pun dtg n memarahi aku…

Waduh~asyik kena marah saja…

Aku paling suka waktu naik bukit.tapi kali ini..semuanya tidak menjadi…

Apapun..aku tetap berterima kasih kepadanya dan memberi salam

Sebelum berpisah..

Atleast, dia sudi utk mengajar aku…=)

Harini, aku beri peluang utk rakanku berguru dengannya pula..

Ingatkan aku dpt berlatih dengan pakcik M harini(kerana dia baik..huhu)

Rupa2nya Pakcik M ajar org praktikal harini…

Jadi, aku kena belajar dengan pakcik Z

Walaupn wajahnya agak brutal n kasar sedikit orgnya..

Namun, sedikitpun aku tidak terasa hati dengannya…

Daripada ketiga2 sifuku ini…

Aku telah memperoleh pelbagai ilmu driving yg agak berguna…

Walaupun byk masalah n dugaan yg kutempuhi…

Aku berasa bersyukur kerana masalah2 spt ini dpt menolongku di kemudian hari..

Jika terjadi lagi kejadian spt itu,

at least, aku dpt bertindak awal n tahu cara mengendalikannya..

alhamdulillah~

Romantica~

Semalam, seperti biasa..

Aku memberinya makan nasi bergaul isi ikan utk dinnernya

Kucingku ini manja sedikit…

Perlu dikutil isinya…

Dia xreti ratah begitu sahaja

Pernah sekali kami beri dia makan ayam..

Tahu apa yg dibuat dgn ayam itu?

Disepaknya dan dikuisnya seperti bermain bola..

Kami hanya menggelengkan kepala smpai tertawa melihat gelagatnya

Peristiwa kedua pula ketika aku meberinya seekor ikan utk diratah…

Dia hny melihat, kemudian digigitnya

Sedar2 ikan tu dah terpelanting nun jauh di sana..

Aduhai..ihsan..ihsan~

Back to da topic..huhu~

Selalunya apabila makanan depan mata…

Kucingku itu tidak hiraukan apa2 disekililingnya…

Tapi yg buatku terpegun apabila dia xjadi makan n masuk balik bwh kereta

Kerana apa?

Semata2 utk mengajak buah hatinya mkn…

Dan ihsan hny makan setelah gfnya makan…

How romantic~ ^_^

Bila difikir2kan kembali…

Hidup ini memang perlu utk berkasih sayang

Bukankah org yg x mengasihi saudaranya tidak akan menerima rahmat dan

kasih sayang daripadaNya…

Sedangkan kucing pun saling menyayangi sesama mereka…

Inikan pula kita sebagai makhluk Tuhan yang istimewa yg dikurniakan

akal fikiran oleh Al-Khaliq

Namun, sebagai umat Islam, kita perlulah berkasih sayang

mengikut landasan syariat yang dibenarkan olah Allah azza wajalla

Berkasih sayang di sini bukan bermakna bercouple atau yg sewaktu dengannya

Tapi, berkasih syg yang membawa kepada mardhotillah

Keredhaan Ilahi…

Berkasih sayang kerana Allah

Apakah yg dpt kita fahami dgn berkasih syg keranaNya?

Apa yg dpt dimksudkan di sini ialah kasih syg yg halal bg kita..

Berkasih sayang dengan Allah

Dengan melakukan amar ma’ruf nahi mungkar

Berkasih sayang dengan Rasul

Dengan mematuhi sunnahnya

Berkasih sayang dengan ibu bapa

Dengan mentaati perintah mereka & membahagiakan mereka selagi

bertepatan dgn syariat Islam

Berkasih sayang sesama adik beradik, sahabat2, para guru dan saudara seislam

Mahupun yg bukan seagama dengan kita

Dengan melayan mereka sebaik2nya tanpa melanggari garis panduan syarak yg

Telah termaktub dalam kalam Allah…

Betapa indahnya agama Islam…

Kita dibenarkan utk sayang menyayangi antara satu sama lain

Selagi kita tidak melakukan perkara yg dilarang Allah

Namun, betapa ramai remaja Islam sekarang yg terbawa2 trend dr Barat…

Terasa sayu hati ini tatkala membaca gejala sosial yg semakin menular

Dlm kalangan masyarakat Malaysia hari ini…

Inikah yang dikatakan Islam sbg agama rasmi?

Masalah pembuangan anak, rogol, bunuh..sudah seperti menjadi suatu kebiasaan

di bumi Malaysia ini..

Mana perginya perasaan kasih sayang?

Mana hilangnya keindahan kasih sayang itu?

Inilah yang terjadi apabila perasaan itu tidak berlandaskan hukum Allah…

Renungkanlah rakan2 sekalian

Apakah kita hanya mampu melihat tanpa bertindak?

Sesungguhnya mencegah dengan hati itu selemah2 iman…

Jika kita merasa hanya cukup bg kita utk hny memelihara diri dr kemungkaran..

Ternyata kita silap sama sekali

Kegemilangan Islam suatu ketika dahulu meliputi 2/3 dunia adakah kerana sikap individualisme pemimpin atau rakyatnya?

Tentu sekali jawabnya tidak bukan?

Mereka bekerjasama dlm menaikkan maruah islam..

Lihatlah betapa besarnya sumbangan mereka terhadap dunia islam..

Oleh itu, wahai rakan2ku yg amat kucintai sekalian…

Marilah kita sama2 berganding bahu dalam memikul dakwah ini..

Marilah kita menyambung perjuangan Rasulullah~

Kerana kita telah berjanji pada Allah utk memikul tugas sbg khalifah

Di muka bumi ini..

Dan (ingatlah) ketika TuhanMu berfirman kepada para malaikat,

“Aku hendak menjadikan khalifah di bumi.”

Mereka berkata, “ Apakah engkau nak menjadikan orang yang MEROSAK dan

MENUMPAHKAN DARAH di sana, sedangkan kami bertasbih dan memujiMu

Dan menyucikan namaMu?”

Dia berfirman, “Sungguh, aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.”

(2:30)

Lihat, Allah telah mengangkat martabat kita sbg manusia di hadapan para malaikat..

Kita telah menjadi wakil Allah di bumi ini,

Maka, buktikan pada Tuhan kita bahawa tanggapan Dia terhadap hambaNya

tidak salah dan buktikanlah pada malaikat bahawa pemilihan Allah terhadap manusia

tidak pernah salah…

Janganlah kita persia2kan anugerah yg telah

dikurniakan Allah kepada kita duhai teman.

Maka tunaikanlah janjiMu..

Kerana org yg tidak menunaikan janji adalah org yg munafiq…

Wallahualam~


Monday, December 1, 2008

...

mengapa hati ini sakit??
astaghfirullah...

...............

.........
............
.....
......
..
.

subhanallah!!


hakikat~

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh...
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...kejap lagi ye..

Manusia - Nak makan, laparlah
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah...
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !!

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, lagipun tak ada style langsung!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai anak Adam, nanti terlewat untuk ke kuliah
Syaitan - Nak cepat-cepat buat apa? Lambat lagi.. baru pukul 8.30am..

Manusia - Azan sudah kedengaran...
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa... . rilex lah..

Manusia - Eh, eh... .tak boleh te ngok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang. .

Manusia - Elok kalau akuu sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatilah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa sesusah.

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, kamu telah berdosa, tinggalkanlah dosa itu dan bertaubatlah, sesungguhnya Allah Maha Pengampun..
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat (kalau sempat)..

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu.
Syaitan - Jangan bimbang, tak ada sesiapa yang tahu...

Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA,kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu.
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku, kebahagiaan di dunia (sahaja)dan kebahagiaan di akhirat (jangan mimpilah!) untukmu...

bila difikir2kan kembali...
inilah yg byk terjadi pd anak2 adam
sekadar renungan bersama...
semoga kita dpt menjadi insan yg dpt mengalahkn tipu daya iblis n sntiasa berada dlm lindungan Allah
insyaAllah~
(Ya Allah, jauhilah kami daripada tipu daya iblis n jdkanlah kami hambaMu yg sentiasa taat dlm mengerjakan perintahMu dan menjauhi laranganMu...ameen~)

PLKN???

hurm...let see..
before this, i mean..
after spm..
i'm so.... into PLKN
maybe becoz my brother had experienced it
and he kinda enjoy it
so, i felt really sad when i was not being chosen as one of them~

HOWEVER..!!!

when i'm in INTEC rite now...
busy preparing for ADFP...
ADFP itself stands for preparation..huhu..
then, my name is pasted on the PLKN web...
wut do ya think???

huh????
at this moment?
would i say YES??

my answer would be...
(i think 'must be' sounds much much better)

N
O
P
E
=NOPE!!!
of course NOT!!
NEGATIVE!

once bitten twice shy okay...
why did they reject my earlier???
(well,actually, at dat moment(after SPM)
i was just 16, so i'm not qualified for dat...
shh...dont tell anybody else k?
it's just between u n me ;p )

though mine is in june'09
and at dat tyme i'd finished my course in INTEC..
i hv to spend my time wif my family n friends
(not forgotten Ihsan& Husna)..they're a part of me...
before goin' to US(isk3!)

mi familia or PLKN?
of course my ohana..
OHANA means FAMILY..
FAMILY means NOBODY GETS LEFT BEHIND OR FORGOTTEN
YEAH..DAT'S IT!

so, the problem is....
if I tell them dat i'm studying rite now..
they will postpone mine..
i dont want dat to happen...
or maybe..
I could tell them dat i'm sick??
hurm...
which one would i prefer?
which one would u guys choose if u were me??

.........

ihsan and....????~

let's talk bout cats!
huhu...

Guess what??
Ihsan, my cat..yg manja n ngade2 tu(^_^)
da ade girlfriend...
for real okay...
nak yang high taste je~
FYI, his gf is a persian..yep3x!

he's quite a gentleman actually..
ops!i mean...gentlecat~
didnt dat sounds weird?
wuteva~

nway...ni nak cite ni
diorg slalu mkn sama2
mkn berjemaah(xke bgus?)
huhu..

kadang2, ihsan bg gf dia mkn dulu..
he sacrificed himself?
a round of applause yea??

so, eventually, i decided to call his gf, Husna~
wut do ya think??..ahax!
my mum told me that it's a girl's name..
but Ihsan too is a man's name aite?
so, no offense!

after all, she looked at me when I call her husna..
isn't that adorable..*wink*

Here's some photos....take a glance...ngee~
I havent got a chance to snap husna's..or maybe becoz im not in a mood yet..
huhu...
enjoy!


ape2 tengok2?(huhu)


HELP! can anyone get me out of here??


merenung masa depan..


??


em??!


ngantuk~


dozed off...

KING!~

alhamdulillah~thank you Allah for this WONDERFUL gift! (^-^)

Saturday, November 29, 2008

SEBUAH PERtemuAN

Sebuah Pertemuan
Album : See You D IPT
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

(*) Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Ulang (*)

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman


Sumber http://www.hijjaz.com.my

Friday, November 28, 2008

danau oh danau~

“Cuba ambil segenggam garam, dan masukkan ke dalam segelas air itu.



“Masin, dan perutku jadi mual,” jawab si murid dengan wajah yang masih mengernyih.

Sang guru ketawa kecil melihat wajah muridnya yang menyeringai kemasinan.

“Sekarang kau ikut aku.” Sang guru membawa muridnya ke danau berhampiran tempat mereka.



Photo of Danau Toba by littlesthobo


“Ambil garam yang tersisa dan taburkan ke danau. Sekarang, cuba kau minum air danau itu,” kata sang guru.

Si murid mengambil air danau menggunakan tangannya. “Ahh, segar sekali,” kata si murid sambil mengelap bibirnya dengan telapak tangan.

Tentu saja, danau ini berasal dari aliran sumber air diatas sana. Dan airnya mengalir menjadi sungai kecil di bawah. Dan sudah pasti, air danau ini juga menghilangkan rasa masin di mulutnya.

”Terasakah masin garam yang kau taburkan tadi?” soal guru.

”Tidak sama sekali,” kata si murid sambil mengambil air dan meminumnya lagi.

Sang guru hanya membiarkan muridnya itu meminum air danau sampai puas.

“Nak, segala masalah dalam hidup itu seperti segenggam garam. Tidak kurang, tidak lebih.”
“Hanya segenggam garam. Banyaknya masalah dan penderitaan yang harus kau alami sepanjang kehidupanmu itu sudah diqadar oleh Allah, sesuai utk dirimu. Jumlahnya tetap, begitu-begitu saja, tidak berkurang dan tidak bertambah. Setiap manusia yang lahir ke dunia ini pun demikian. “Tidak ada satu pun manusia yang bebas dari penderitaan dan masalah.”

Si murid terdiam, mendengarkan.

“Tapi nak, rasa ‘masin’ dari penderitaan yg dialami itu sangat tergantung dari besarnya hati yang menampungnya. Jadi nak, supaya tidak berasa menderita, berhentilah jadi gelas. Jadikan hati dalam dadamu itu sebesar danau.”


(Dipetik dari Luahan Rasa, Kesihatan akhbar Mingguan Malaysia)

Thursday, November 27, 2008

cekgu???

salam....

Aq agak mengantuk sewaktu jari-jemariku menari di papan kekunci ini..
Sebenarnya, aq baru sj usai mengajar anak kwn ayahku...
Kasihan dia...
Kls x formal yg sepatutnya habis jam10.30 , dilewatkn 30minit
aq bukan sengaja sebenarnya..bila dia pulang baru aq sedar bahawa jarum jam merangkak
menunjukkan pukul 11..
huhu~
mungkin bersemangat sgt ajar..
hehe

al-ilmu bila a'mal kasshajari bila thamar
(ilmu tanpa amal seperti pokok tnpa buah)
jd, adalah lebih baik berkongsi ilmu drpd menyimpnnya seorg diri..

Anak didikku ini pada hematku agak pintar orangnya..
Mengajarnya Matematik Moden x sesusah yg disangkakan...
Aq rasa, markah yg hampir fail tidak padan dengan abiliti yg ada padanya..
Mungkin kurang latihan, atau tidak begitu faham apa yg dipelajari sewaktu di sekolah...
Walaubagaimanapun, aq amat berbesar hati utk mengajarnya...
Mengajarnya membuat mindaku berfikir, benarlah kata pepatah Arab

"man jadda wajada"
(siapa yg berusaha, dia akan berjaya)

Usahanya utk datang ke rumahku dan belajar denganku merupakan
satu usaha utknya meraih kejayaan...
Alhamdulillah, aq mulai nmpk sedikit kemajuan dlm dirinya...
Biar sedikit, lama2 jd bukit...xgitu??

Semoga kamu berjaya dengan cemerlang dalam SPM 2009..insyaAllah
ameen~

Wednesday, November 26, 2008

Nabiha~

Nabiha
Nama yang sentiasa kurindui...
Orangnya manis, ceria n jujur...
huhu~
aq tersenyum sendiri mengingat kembali kenangan kami di Intec..
walaupn baru 4 bulan mengenalinya serasa mcm sudah lama kami berkawan

Ingin kuimbas kembali pertemuan pertamaku dengannya..

Ketika dia mengetahui aq sekelas dengannya, pintu rumahku tiap2 malam jd habuan ketukannya...
1knock = 1 question
n hampir setiap malam 3 or 4 soklan yg ditnynya...
sehingga aq bergurau dengannya..
"Biha, awk ambil je la kunci rumah kitorg"
huhu~

aq sebenarnye bukan senang nak rpt dengan seseorg...
Kdg kala senang, kdg kala susah..aq pn xtaw knp...
tanpa kusedari, akhirnya, kami boleh menjadi kwn rapat
ya, ibarat belangkas atawpn kembar siam..
itulah gelaran kami di Intec...
ataupn, "budak2 nakal"...haha...
Gelaran itu diberi oleh Kak Syud, penolong AJK Surau kerana
kamilah satu2nya pljr ADFP yg involve dlm bidang ni n pling muda...
hehe~
(psstt, nabiha yg nakal actually, dia yg byk sakat akak2 tu..haha~)
sorry biha...
apa2pn, kami mmg kanak2 riang...

Kami sering ke mana shj berdua,
maybe becoz
we're....
-classmates,
-groupmates,
-usrahmates,
-block5mates,
-laman2mates,
-floormates(umah pn depan2)
haha..

yep, after a deep consideration, i would say ...
YES! ahax!

With her, we were like kids,
when we feel like running, we will run as the world is ours=)

She is such a kind and caring friend...
I still remember when I went out with my classmates,
Although she refused to follow,
but she always contact me to make sure that I am safe..hehe
thanx biha...

Kami jugak selalu keluar sama2...
tapi mslhnya, aq x mahir soal jln n xpandai lintas jln sgt
maybe pnglmn hampir dilanggar kereta mmbuatkn aq sedikit fobia
jd, setiap kali kami lintas jln, mesti kami berpegangan tgn,
klu xpn, dia yg akan memegang lenganku..=)
aq sempat bergurau dengannya,
"Untung ape xpndai lintas jln, nnti klu da kawin bley pegang tgn suami..hilang dosa kecil.ahax!"
ada2 saja aq dan dia...

Dia juga tidak meninggalknku ketika aq dlm kesusahan...

Pada mlm itu, aq masih lg blum mnyiapkn radio drama..pdhal datelinenya esk...
jd, aq bercadang utk buat di biliknya...
hny part 8 n 9 yg blum selesai
pabila jam mnunjukkn pukul 1 lebih...semuanya telah siap..
tinggl utk compress n msuk dlm 1 cd shj
malangnya, part1-7 x boleh dibuka
nero tu slalu ada mslh,tp aq x mnjgka dia akan buat prangai pd saat genting ini...
aq x dpt mnahan rasa hati...
aq mnangis dlm diam..
nabiha pula x sggup melihatnya...
dia mncdgknku agar berkongsi mslh ni dgn group rd ku...
wlaupn aq membantah pd mulanya, tp akhirnya aq setuju...
tp ternyata jwpnnya amat mghmpakn...
mrk seakan2 x terkilan n x mmbntuku sama sekali
mgkin krn mrk x tahu betapa peritnya mengedit bhn2 ini sdg mereka lena diulit mimpi indah
nabiha menyuruhku bertenang n menghulurkn bntuan buatku

dia membuatkn aq nescafe(klu x silap) n ktorg mkn cornflakes(kotak besar) smpai tinggl sedikit
sempat lagi kami berkongsi cerita n bergelak ketawa..
semuanya krn biha yg pndai menceriakn suasana..

dia sggup stay up sehingga pukul 3 lebih krn aq...
kesian dia....krn mngntuk sgt smpai x prasan yg dia tertido depan laptop...
akhirnya aq lena juga pd pukul 4 lebih stlh mngemas brg2..

One day, ditakdirkn kakiku terseliuh jatuh bas...
Bas tu tinggi sgt n berhenti di tmpt yg x sepatutnye..(alasan~huhu)
dah nak jd, jd jugak..ye x?
sakitnya YA Allah, hny Tuhan yg tahu...
Alhamdulillah, naimah ada waktu tu n bantuku naik ke atas...
Apartmentku di tingkat 4..
huhu..bayangknlh..
dengan kaki yg terseliuh, tapi tyme tu still bole jln lg...

Masa ambil air sembahyang(nanthini yg tlg papahkn ke bilik air..how kind of her)
tetibe kaki x ley jejak lntai...
mcm kene kjutn letrik gitu...
bisa~
So, aq lompat2 la msuk dlm bilik...kesian pulak klu nak suro nan yg dukung

Then, waktu pi jumpa doctor,
nabiha n divwya yg tmnkn coz nan & illi(my room8) pi mkn(n tlg belikn mknn skali)
oleh kerana I cannot walk, makanya, diorg angkat aq..
hny kat tgga aq try turun sndiri...

Kat klinik pn diorg kene angkat..sian diorg..
Alhamdulillah, ade insan mulia yg tlg bukakan pintu...
waktu pemeriksaan, doktor saja2 takutkn
dia kata kmungkinn 50%retak, 50% terseliuh...
kene tunggu esk baru ley tau keputusnnya
Then, dia kata lg, klu retak, kene tunggu dlm 2-3 bln baru baik...
kata2nye lebih kpd mengiyakn bhwa kakiku retak
aq sudah xtahan lg utk keluar dr situ...

Keluar sj dr bilik dr,
aq menangis sepuas2nya....
bukan krn sengaja utk memohon simpati,
tp krn mmg x thn nak nangis nk wat cmne...
aq risau krn exam x smpai sminggu..
klu bnr retak, bgaimn aq nak ambil exam?
bgaimn aq nak beri tumpuan yg spnuhnye dgn kaki yg berbalut?
nnti sudah psti aq akan menyusahkn byk pihak....
namun, divwya n nabiha menenangkn aq...

Alhamdulillah, melalui ujian xray, kakiku disahkn tiada keretakn, cuma tissue injury
aq mngucpkn syukur yg x terhingga pd Ilahi krn mgkabulkn doa hambaNya yg lmh ini..

beberapa hari slps itu, kakiku hampir pulih,
aq la yg gatal sgt tidur dibawah...
smmgnya, tidurku agak lasak...hehe
mungkin swktu tidur aq tertendang kaki katil..
aq terjaga dlm pukul 4 pg...
kakiku terasa amat sakit...
n kesakitan itu berterusan 6 jam lamanya..

atas ihsan kwn2ku, nabiha n illi, mereka bersetuju utk mmbeliknku cruthes...
hny dgn itu aq x akan mnyusahkn mrk...
alhamdulillah, aq dpt mmbelinya dgn harga lbih kurang rm70.
mereka tny pdku...
tidakkah membazir membeli alat ini hny utk kegunaan yg sebentar?
pdku, kegunaan yg sebentar itulh yg cukup bermakna bgku...
tidak perlu aq menzalimi kaki kiriku...n x perlu mnyushkn mereka..
lgpn, aq x merasa ralat kerana mungkin akan ada yg memerluknnya...
sesungguhnya, pahala itu lbih tinggi nilainya dr wang ringgit...

persahabatan ini jika disulami dgn kasih sayang n saling membantu diiringi dengan doa yg ikhlas
serta mendambakn redhaNya pasti akan mencambahkn rasa cinta sebagai sahabat n ukht....=)
syukran ya sohibi~

walaupn semuanya telah berlalu, namun kenangan ini tetap kukuh
dalam sanubari...
moga ukhuwah fillah abadan abada~
insyaAllah.....

Solat itu tiang agama~



Yang mana satukah kita?
Renung2kanlah~...

Tuesday, November 25, 2008

RAHSIA WANITA

Rahsia wanita tanah, air, api, dan angin
Penentuan unsur seseorang ditentukan melalui anak ke berapa dalam keluarga.

i) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan
ii) Air - kedua, Keenam, kesepuluh
iii) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
iv) Angin - keempat, kelapan, kedua-belas

Wanita berunsur Tanah
Tanah yang subur mempu membuahi tanaman yang hijau dan mekar. Wanita yang bersifat tanah biasanya mempunyai sifat-sifat seperti:
• Rendah diri di hadapan suaminya serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban demi kasih sayangnya kepada suami.
• Sebahagian sifat tanah, wanita jenis ini tidak cerewet, tidak suka bercakap meninggikan diri, tidak menyombong dan bukan seorang pemarah.
• Tenang dan mengamankan jiwa suami, selalu memberi galakan dan sokongan dan tidak suka membantah atau membangkang.
• Orang yang berperawakan manis dan lemah lembut, pembersih dan sentiasa menjaga kecantikan untuk suami.

Wanita berunsurkan Air
Air sifatnya bersih dan suci, sejuk, nyaman serta menghilangkan dahaga. Air juga sifatnya mencambahkan benih, menyuburkan serta menyegarkan. Wanita bersifat air mempunyai ciri-ciri seperti berikut:
• Menghidupkan hati suami menjadikan suami sentiasa bersemangat.
• Mengambil berat tentang suami dan kebajikan anak-anak serta tidak membiarkan anak-anak hanyut dibawa arus hidup.
• Hatinya bersih serta boleh membahagiakan suami dan anak-anak.
• Menenangkan hati suami bila si suami menghadapi masalah.

Wanita yang berunsurkan Api
Api sifatnya panas dan membakar tapi menerangi kegelapan malam. Ia juga menghangatkan kedinginan malam serta digunakan untuk memasak. Wanita bersifat api:
• Cintanya sentiasa hangat membara kepada suami serta kuat cemburu.
• Cergas dan cepat dalam geraklaku menjadikan dia seorang yang cekap dalam menguruskan hal-hal rumahtangga.
• Penasihat yang baik kepada suami.
• Pandai dan cekap menguruskan rumahtangga.
• Pandai menghias diri agar kelihatan cantik dan menarik di hadapan suami.
• Sentiasa waspada dan cepat bertindak bagi menyelamatkan keadaan.

Wanita berunsur Angin
Angin meredakan kehangatan, menjadi sumber tenaga. Wanita yang berunsurkan angin:
• Mempunyai sifat lemah lembut dan menyenangkan suami.
• Pandai bermain kata dan memujuk rayu.
• Sopan santun dan berbudi pekerti mulia.
• Bijak mewujudkan suasana selesa.
• Hati yang cepat berubah ubah.

Wallahualam..
tak tau la btul ke x.
apapun ambillah semuanya sebagai pengajaran.
Kalau ada kelemahan diperbaiki,
Jikalau ada kebaikan, harapnya diteruskan..
insyaAllah~